Barum Rubena Mitas

Márkanév:

1993-ban a német Continental csoport megvásárolta a Barum márkanevet. Ettől az évtől kezdve a Ceska Gumarenska Spolecnost (CGS) egyetlen terméke sem viselheti a Barum nevet. A kerékpár külsők és belsők éppen ezért a gyár neve után a Rubena nevet kapták. A Rubena jelentése: Rube- (rubber, azaz gumi) és -na (Náchod, azaz a termelőüzemek helyszíne).

2015. tavaszától a CGS cégcsoport (Rubena anyavállalatának) tulajdonosi és vezetőségi döntése értelmében a Rubena termékek fokozatosan a MITAS márkanevet veszik át, így a CGS cégcsoporton belüli legnagyobb gumigyártó vállalat, a MITAS a.s. márkajelzését viselik.

Történet:

A mai Mitas / Rubena 1999-ben alakult, két, akkor független vállalat, a Rubena Nachod, és a Gumokov Hradec Králové egyesülésével.

A gumi iparágnak nagy hagyományai vannak Náchod-ban. Josef Kudrnác már 1908-ban megkezdte a kenőanyagok, tömítő-rendszerek és egyéb gumiipari termékek gyártását. 1923-ban cégtárssá tette meg Jaroslav Haukaf mérnököt, és így együtt újabb technikai- és egyéb gumitermékek gyártásába fogtak. 1928-ban a két partner útja különváltak, Jaroslav Králové Hradec Králové-be költözött, míg Josef Kudrnác kerékpár tömlők és külsők gyártásába fogott Náchod-ban. 1929-ben a Kudrnác Co. bemutatta az első cseh autógumit és -belsőt.

A II. világháború után a Kudrnác Co. vállalatot államosították, és 1947-ben a cég a Rubena nevet kapta. Egy évvel később, Náchod-ban egy gumi-nagyvállalat jött létre a Rubena, a Gumokov (Hradec Kralové) és egy Predmerice-i szerszámgépgyár részvételével. 5 évvel később a céget átalakították és VHJ Cseh gumigyár Náchod néven új vállalatot hoztak létre az alábbiak összevonásával: ZZN Náchod, SNP Praha, Gumokov Hradec Králové, Osinek Kostelec nad Orlicí és Azbestos Zverinek.

Az 1960-as években egy új technológiával (injection press) technikai- és ipari gumitermékek gyártásába fogtak, majd az 1970-es évek elején az autógumi gyártást áthelyezték Náchod-ból Otrokovice-be. 1989-ben egy különálló állami vállalat jött létre Náchod-ban, majd 3 évvel később üzleti vállalkozássá alakult. 1996-ban a Rubena Náchod a CGS a.s. csoport tagja lett.

A gumiipar, mint ágazat megalapítása Hradec Králové-ben a Hakauf család nevéhez fűződik. 1928. augusztus 25-én Gumiipari Termelő és Kereskedő Vállalat néven bejegyzésre került. Az új vállalat hivatalosan 1929. augusztus 14-én kezdte meg tevékenységét, majd 1930-ban a Gumovka, Jaroslav Hakauf és fiai nevet kapta. A háború nem érintette a termelést, ugyanakkor a háborút követően az eredeti tulajdonosok már nem tértek vissza, és az államosítást követően a vállalat a Rubena Náchod iparvállalat része lett. A független állami vállalat, Gumokov Hradec Králové 1953-ban jött létre, mikor leválasztották a Náchod csoportról, és közvetlenül a Gumiipar Legfőbb Ellenőrző Bizottságának vezetése alá került. 1958-ban az új Ceské Závody Gumárenské termelő- és gazdasági egység részévé vált, és egészen 1990-ig ebben a formában működött.

Az 1990-es évek végén megalakult a Gumokov a.s., és a kuponos privatizáció második hullámában részt vett. 1997-ben a Gumokov a CGS a.s. része lett. Két évvel később a Rubena Náchod-dal való egyesülés révén Rubena Hradec Králové a.s. nevű nagyvállalat jött létre, melynek tevékenységei Hradec Králové-ben, Náchod-ban, Velké Porici-ben és Predmerice-ben folynak. Ugyanebben az időben külföldi partnervállalatok segítségével létrejött a Sico Rubena s.r.o. Velké Porici (szilikon termékek), a Rubena Glóbus Polymers s.r.o. Náchod és a Draxelmaier Rubena s.r.o. Hradec Králové.

A Rubena Hradec Králové a.s. egy jelentős beruházási program, a Rubena 2007 keretében jelentős állami megrendelésekhez jutott. Ezen beruházások és az általános átszervezés célja a rugalmasság és versenyképesség növelése a világ legigényesebb piacain. Ennek eredményeképpen a Rubena termékek fokozatosan megjelentek többek között Nagy-Britanniában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban is.

2015. tavaszán a CGS cégcsoport vezetői döntése értelmében a Rubena termékek átvették a cégcsoport legnagyobb gumiipari vállalatának nevét, így ettől az időponttól kezdve MITAS márkajelzés alatt kerülnek forgalomba.

Szintén 2015-ben a MITAS elnyerte a dél-afrikai ABSA CAPE EPIC versenysorozat hivatalos kerékpárgumi szállítója címet. Ez a hatalmas népszerűségnek örvendő esemény lehetőséget biztosított a cégnek, hogy világszerte hatékonyan tudja kommunikálni a márkanév váltást.

2015. év végén lezárult hosszú tárgyalási sorozat eredményeképpen a Trelleborg Csoport megvásárolta a CGS Csoportot. Ennek eredményeképpen a Mitas, mint a Trelleborg Csoport tagja, immár egyike Európa vezető gumiipari termék gyártóinak mezőgazdasági- és építőipari gépekhez, motorkerékpárokhoz, kerékpárokhoz és további speciális felhasználási módokhoz. Ezen belül a Mitas rendkívül széles körben kínál külső- és belsőgumikat MTB, Downhill, Enduro és Freeride kerékpárokhoz, csakúgy, mint Cross, Bmx, városi és treking-, valamint országúti, E-Bike és gyermek-kerékpárokhoz. A Mitas gyártóüzemekkel rendelkezik Csehországban, Szerbiában, Szlovéniában és az Egyesült Államokban, továbbá világméretű értékesítési hálózatot üzemeltet.


2021-ben a KAPRAIN Csoport felvásárolta a Rubena Náchod gumiipari céget a svéd Trelleborg csoporttól. A Rubena Náchod gumitermékek széles skáláját szállítja a hazai és külföldi piacokra, beleértve a kerékpár gumiabroncsokat és tömlőket.
2021. október 1-jén teljesen befejeződött a Rubena gumigyártó cég értékesítése, melynek részét képezik a náchodi, Velké Poríci és Zlíni gyártóüzemek. Az eddigi tulajdonos, a svéd Trelleborg cég 2020 elején döntött erről a lépésről, mivel a Rubena termékportfóliója nem felelt meg eléggé a Trelleborg csoport újonnan elfogadott stratégiájának.

A közel egy éves folyamat után a Karel Pražák tulajdonában lévő cseh Kaprain befektetési csoport lett a Rubena új tulajdonosa. A Kaprain az iparra, az ingatlanokra, a pénzügyekre, valamint a sportra és a szórakoztatásra egyaránt koncentrál.


A Rubena vállalatirányítása, termelése és környezetére való odafigyelése megfelel a nemzetközi ISO 9001 és ISO 14001 szabványokban foglaltaknak.

 

 

ISO 9001 thumbnail        ISO 14001 thumbnail

 

További információk

Tovább a kategóriában: Letöltés Rubena cégtörténet